Motorbock för vinterförvaringen

Senast uppdaterad 2002-01-21

Att vinterförvara sin snurra kan vara ett problem i sig. Att man skall sköta om en så pass dyr klenod är ett bra grundtips.
Sedan måste man bestämma sig för om man skall förvara motorn sittande på båten eller ej, att plocka av motorn varje höst har sina nackdelar tex riskerar man skada motorn, man riskerar alltid repor och stötar när man hanterar en så pass tung och otymplig tingest. Fördelarna är ju att man lättare kommer åt att serva och rengöra alla delar på motorn, har man en uppvärmd verkstad eller så, så kan ju till och med mekandet blir riktigt gemytligt. Har man båten stående där tjyvar och banditer får härja fritt så kan det vara helt nödvändigt att ta hem motorn.
För att förvara motorn på ett säkert och praktiskt sätt tillverkade jag en bock på hjul, jo det finns dylika att köpa i stål men då får man också räkna med att lägga ett par tusenlappar.
Bocken jag tillverkat är av 45x70 i stöden och 45x95 i de vertikala delarna samt en snutt 45x195 + 45x70 som "akterspegel". Jag låste alla delar med "skräp"-board (det är bättre med riktig plywood, tål blöta bättre) limmade och skruvade med ankarskruv.  Akterspegeln är fastskruvad med fransk träskruv 8x100 och brickor. Slutligen skruvade jag dit fyra hjul (två fasta och två svängbara). Hjulen ser klena ut men klarar 40kg/styck, detta ger 40x4=160kg, min motor väger 105kg. Skall man flytta motorn över ojämna underlag rekommenderar jag luftfyllda hjul med betydligt större diameter, något som jag skall labba lite med till nästa höst.

Jag skall göra en ritning med lite mått, återkommer.

Bild på bocken

Åter