BADBRYGGA

Senast uppdaterad 2002-01-21

Det har visat sig vara himla käckt att ha både stege och badbrygga på båten när flera i familjen samtidigt ska i eller ur det våta elementet. Om man gör bryggan uppfällbar så blir den inte så iögonenfallande. På bifogade råa skiss syns hur den är hopkommen.

I originalfallet, tillämpat på en 5,5 meters HT, är den uppfällbara delen av bryggan ca 30 x 30 cm. Det räcker för att få plats med två fötter eller en inte alltför bred humanakterdel i det fall man vill sitta ner och bara doppa bak och ben. Den fasta delen på akterspegeln är ca 5 cm.

Fastsättningen med lina kan ju varieras. I detta fall används en 3 mm kevlarlina som fästs i RF öglor i akterspegeln och dras genom plastöglor på bryggans undersida. En kladdig skiss visar en möjlig lindragning. För den som undrar varför det är dubbel lina hela vägen, kan förtäljas att det bara blev så för linan var så lång (!).

Hur fixerar man då bryggan i uppfällt läge? Jo, man tar tag om de bägge linorna vid A och drar dem över de dubbla linorna vid B. Då följer ju bryggan med. Sedan drar man ner linparet (A) så långt det går och fäster i lämplig krok på den fällbara delens undersida.

Infästningen i akterspegeln torde vara den knepigaste om man vill undvika att göra hål, vilket man bör (undvika). I mitt fall finns det två st fabriksmonterade handtag på akterspegeln. Det undre, som sitter ca 5 cm ovan vattenlinjen är fundament för bryggans fasta del. Ett par skruvar genom denna fasta del, inuti handtaget och sedan genom en lagom stor (större än handtaget) 4 mm RF plåtbit klämmer fast det hela.

Om man måste göra ett nytt fundament utan att borra hål i båten finns flera sätt med variationer. En metod kan vara att plasta upp en L-profil som limmas med vattenfast Sika eller dylikt. En annan variant kan vara att på akterspegeln limma fast ett stycke teak, som på olika sätt kan fixeras till bryggans fastas del eller rent av vara lika med bryggans fastas del.

Tipsare: Kurt Stenudd, Göteborg

Åter